top of page
  • Skribentens bildCarola

Varför blundar man när man yogar?

Vad händer egentligen när en yogi stänger ögonen?


Har du någongång hamnat i totalt mörker, så att du måste känna din väg framåt? Du kanske upplevde en initial känsla av osäkerhet eller rädsla men förhoppningsvis upptäckte du att du kan känna dig fram med din uppmärksamhet på känsel. Din sensoriska förmåga är mycket större än du tror, men eftersom vi oftast förlitar oss på synen så blir sensoriken lite eftersatt och slö just för den inte används. Jag har ofta tänkt på hur de som läser blindskrift kan känna skillnaden på de där små upphöjda punkterna på ett papper när det för en seende person verkar totalt omöjligt.


En av anledningarna till att vi stänger ögonen när vi yogar, kan vara för att koncentrera oss på andningen eller för att meditera eller bara utmana oss lite annorlunda. Det är svårare koncentrera sig på saker som inte syns när synintrycken upptar vår uppmärksamhet. Principen är liknande som när du hamnar i mörker. Vi tränar alla våra sinnen och uppmärsamheten mycket bättre när vi tar bort synintrycken. Det kan verka lite skrämmande eller obekvämt eller också hör du till dem som tycker att det är jätteskönt. På våra uteyoga-pass blir det mera påtagligt hur det fungerar, eftersom du kommer att höra mycket mer ljud när du stänger ögonen utomhus. Du hör fåglar, vinden, fotsteg, trafik, lekande barn osv som du i vanliga fall stänger ute.


Du måste inte göra någonting som du tycker är obekvämt, men det är en bra träning att stänga ögonen när du yogar för att utveckla din förmåga till uppmärksamhet.

Vem kommer ihåg träningen i filmen Karate Kid? Det är träning i koncentration och uppmärksamhet även där.


-“Wax on, Wax off”


Fortsätt nu att njut av sommaren!

/Carola20 visningar0 kommentarer

Commentaires


YOGA  PILATES  TRÄNING
ONLINE    OCH I STUDIO

bottom of page