top of page

Beskrivning av yogapass på Yogahem

Det finns många olika former av yoga och det kan till synes verka krångligt att veta vilken typ av yoga som passardig. Här beskrivs de former av yoga som vi kan erbjuda på Yogahem.

För att reda ut begreppen kan vi börja med att förtydliga att alla former av yoga som innehåller fysiska positioner kallas för HATHA YOGA. Det betyder att de typer av yoga som vi i västvärlden oftast utövar är någon form av Hatha yoga. Hatha yoga är ett således ett paraplybegrepp som sedan, under tidens gång, har delats in i andra stilar av yoga beroende på HUR vi utövar Hatha yogan. Därför är alla pass på Yogahem i grund och botten Hatha yoga, men de har ändå olika namn beroende på hur vi väljer att utöva den. 

Målet med alla yogaformer är att komma åt vårt inre välmående och skapa förmågan att stilla vår överaktiva hjärna. De fysiska positionerna och andningsövningarna är verktyg som vi använder för att så småningom nå målet.

VINYASA YOGA

Vinyasa yoga är en dynamisk form av Hatha Yoga där stående, sittande och liggande yogapositioner sammanlänkas med varandra i rörelser.  Inandning och utandning styr rörelserna och vi får öva oss på att bli mer medvetna om hur vi andas när vi rör oss. Vi skulle kunna säga att andningen är själva motorn i rörelserna. Solhälsning A och B är exemel på sammanlänkade rörelser som vi använder i vinyasa yoga. Vinyasa yoga kan göras mycket lätt och passar alla, men den kan också anpassas till att vara fysiskt krävande om man vill det. Vinyasa yogan har en oändlig möjlighet att kombinera positioner med varandra.

På Yogahem har vi tre olika Vinyasa pass:

LÄTT VINYASAYOGA

Ett pass för dig som är nybörjare och inte är redo för allt för utmanande positioner. Här rör vi oss långsamt men får ändå utmana balans och lätt styrka på din nivå. Du anpassar alltid efter din kropp och förmåga.

VINYASAYOGA FLOW

Ett pass för dig som känner igen flödet i solhälsningarna och börjar känna dig van att röra dig emellan dessa. Det blir lite mer utmaning i rörelserna och vi blir varma när vi upprepar ett flöde i lite snabbare takt.

VINYASAYOGA STRONG FLOW

Ett pass för dig som känner att du vill ha lite mera utmaning i styrka, balans och koncentration. Här får den som vill utrymme att träna positioner upp och ner under säkra former (tex huvudstående eller handstående. ) Det är inget krav på att kunna göra eller ens vilja göra sådana positioner, passet inbjuder till stor variation beroende på vad du vill.

MJUK YOGA - HATHA YOGA

Alla yogaformer där vi utövar fysiska yogapositioner en typ av Hatha yoga. Hatha yoga och Vinyasa yoga är mycket lika varandra men det som kan skilja åt är att Hatha yogan håller positionerna något längre än i Vinyasayoga. Hatha yogans olika positioner kan ibland intas  ifrån en neutral position i stående, istället för att positionen vävs in i en sekvens, som i Vinyasayoga. Det är marginella skillnader och det bästa är att prova sig fram till vad som passar dig bäst.

Vi har valt att utöva en form av MJUK YOGA (Hatha yoga) och på detta pass gör vi inga solhälningar. Vi tar mer tid på oss i de olika positionerna och vi får mer tid till avslappning i början och i slutet av passet.

YIN YOGA

De enkla positionerna utförs i sittande eller liggande. Här låter du dina muskler slappna av helt eftersom positionerna hålls i 3-5 minuter. Du får på detta sätt en djupare stretch i muskulaturen och i bindväven. Du får tid att släppa taget och bara vara i en position. Vi jobbar med att öka vårt rörelseomfång i muskler och leder så att vi kan få ut det maximala av vår träning. Förutom de fysiska fördelarna yinyoga ger får vi även träna vårt tålamod. Vi får en chans att träna vårt medvetande och lära oss släppa taget om tankar. Yin yoga kan vi erbjuda i perioder beroende på vilken instruktör som finns tillgänglig. 

YOGAGUNGA - HÄNG EN SVÄNG
Utvalda onsdagar (se bokningskalendern) eller vid efterfrågan

Gör dig redo att hänga litegrann!  Vi har yogagungor bestående av långa tygstycken som hänger i taket och du kommer att använda gungan i att sträcka ut på olika sätt och efterlikna yogapositionerna med hjälp av tyget.

 

Smycken får ej bäras på detta pass, dvs örhängen, halsband, armband och ringar (släta ringar är undantaget) måste tas av för att skydda både dig och tyget vi hänger i. 

 

Du får ej bära smink som kan färga av sig, typ foundation, läppstift eller liknande eftersom vi ska hålla tygen rena. 

 

Du måste ha med dig ett par STRUMPOR att ha på dig under passet (tunna ankelstrumpor går bra) 

 

Ta med dig egen matta, denna kommer att placeras under din yogagunga. 

 

Du kommer att få instruktioner för övningarna men det yttersta ansvaret för din egen säkerhet och hälsa har du själv. Om du känner dig minsta osäker på något som görs under passet så måste du avstå eller fråga instruktören om hjälp innan du gör övningen. 

S.U.P. YOGA

SUP står för Stand-up Paddleboard. SUP-yoga är helt enkelt yoga som utövas på en sådan bräda. Föreklat kan man säga att vi har bytt ut yogamattan mot en bräda som flyter omkring på vattnet. Det bästa är att paddla ut en sommar-dag då vattenytan är lugn. När vi har hittat en bra ställe ute på vattnet så kastar vi i ett ankare som gör att vi inte kommer att driva bort när vi yogar.

SUP-yoga är mycket bra träning för balansen. Du kommer att få tillfälle att träna på fokus på ett annat sätt än när vi tränar på mattan. Vi ramlar i vattnet ibland, och det kan vara lite skönt att få ett oväntat dopp i Vätterns klara vatten. Vi håller oss på ganska grunt vatten: ca 1,5 – 2 meters djup. Simkunnighet krävs.

Vi erbjuder privata pass i SUP yoga utefter efterfrågan. Kontakta oss för mer info.

YOGA  PILATES  TRÄNING
ONLINE    OCH I STUDIO

bottom of page